dimarts, 11 de maig del 2010

Per què està tant contenta la borsa?

Pujada record, 14%, de la borsa espanyola. Com sempre los economistes miren quin fet ha succeït que ho expliqui: que si los resultats empresarials, que si la indecisió del govern, que la fortalesa del dolar, etc, etc... però mai tan clar com lo que va passar ahir:
1. s'aproven uns ajuts de 750000000000€ per als països que ho necessitin... o sigui que 6 països poden passar el matiex que Grècia (retallada de drets i inversió social a canvio d'ajut al poder econòmic). O sigui, que pot passar a més llocs... Però el capitalisme, bancs, inversors, brokers, s'ha fet un festín, una vacanal a l'estil dels bacons. Saben que si corren massa riscos, si fan bojeries i tot s'enfonsa ja ho pagarem en diners de tots i totes, bàssicament dels treballadors i treballadors que paguen obedientment els nostres impostos
2. El Banc Central Europeu, compra deute públic de països europeus. O sigui que allò que deuen els governs, ho paga ara el BCE a canvi que se li tornin els diners amb interessos, fa el seu negoci, com empresa privada que és (llop dels grossos, tot i el seu nom i aparença de corder al servei de la ciutadania europea). I los països contents, que poden seguir gastant i endeutant-se, i los especuladors contents, que corre més diner que poden pescar!

Si no ho entenem només ens queda fer preguntes: Com es pot vendre deute? Com els gestors del que és de tots es poden gastar el que no tenen, més i més cada vegada, fent el que volen sense que ningú els ho hagi demanat? Per què quan la societat els demana alguna cosa no li fan cas? Per què no pregunten?