divendres, 9 de juliol del 2010

confiança en l'economia

Fa unes setmanes el BCE (Banc Central Europeu), entitat privada amb capacitat per crear euros, es va decidir (per què algu li va demanar i ja li anava bé) a comprar deute dels estats europeus: els dona diners per pagar els deutes d'avui, a canvi de que demà els hi torne amb interessos bons... augmentant el deute dels estats de demà... que ja pagaran venent més deute o creixent econòmicament, cosa que es fa a base de deute de ciutadans i/o empreses, i sobretot a base d'exprimir als ciutadans amb impostos i/o estalviant en despesa en benestar.

Este mecanisme enrabassat, espero que fàcil d'entendre en els termes que l'exposo (no sóc expert incomprensible en economia), ni se us acudeixi pensar que és una hipoteca de futur, o un llastre per a les futures generacions, o la tomba de les pensions... nooooo, que va, que ens hem cregut els ignorants?! És un mecanisme per generar confiança, segons les grans institucions monetaries (i multinacionals i governs a l'ombra i a la llum que els envolten)... Com s'entén?

Així ho entenc: un estat deu molts diners i no pot pagar... KAOS, DESASTRE, BANCARROTA, LOS POLITICS QUEDEN FATAL, LA GENT S'ENFADA, LA GENT COMENÇA A PREGUNTAR... DESCONFIANÇA?

Els bancs i especialment el BCE que és qui deixa diners als bancs, perquè els crea ell mateix, tants com vol, compra este deute... l'estat paga el seu deute als bancs devent encara més diners als bancs o al BCE (que és la mare dels ous) i hi ha confiança, tranquilitat dels bancs que cobren avui i cobraran encara més demà, de la gent que no sent notícies econòmiques preocupants, los polítics tranquils a la poltrona, los mitjans donant bones notícies i la gent creient-se-les... tot millorarà jajajajaja


El Fondo Monetario pide al BCE que compre más deuda
El equipo de Viñals cree que hay que apuntalar la confianza


I apareix un terme interessant, una nova crisi a sumar a les altres, però totalment lligada: "la crisis de la deuda soberana" (vegeu Grècia, Islandia...qui serà el següent capitalisme que hauran de rescatar a costelles dels seus ciutadans i per major glòria del fons de rescat europeu de 735mil milions d'euros? Disculpeu que no sàpigue explicar d'on surten aquests diners...)

AMUNT LES BORSES!! que l'aixeta dels diners està oberta... ja ho pagarà amb la seua suor lo pobre del poble