dijous, 26 d’abril del 2012

El nou cabal ‘necrològic’ de l’Ebre

El nou cabal ‘ecològic’ de l’Ebre serà d’entre 80 i 155 metres cúbics per segon 
Publicat per Gustau Moreno el dia 25 d’abril de 2012 | 25.4.12

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha condemnat el tram final del riu a la sequera.

L’òrgan regulador de la conca ha donat a conèixer aquest dimecres, en el marc de la reunió de constitució del Consell de l’Aigua de la demarcació, la seua proposta de cabal ecològic per al tram final de l’Ebre, i que finalment és inferior als 100 metres cúbics per segon del cabal mínim que fixava l’actual pla de conca. Així, tot i que el nou president de la CHE, Xavier de Pedro, va dir fa uns dies a Tortosa que el nou cabal mediambiental faria inviable qualsevol nou intent de transvasament, la realitat és que definitivament ha proposat un cabal variable que oscil·la entre els 80 metres cúbics per segon i els 155 metres cúbics per segon. Per tant, la proposta situa un cabal mínim de mitjana de només 106,9 metres cúbics per segon, molt lluny també del règim hídric que havia aprovat la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, i que el Parlament de Catalunya va aprovar com a proposta pròpia.

La nova proposta de cabals ecològics s’inclou en el Pla Hidrològic de Conca, que properament sortirà a informació pública, i que queda lluny del règim defensat per la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l’Ebre. En concret, els 80 metres cúbics per segon seran per als mesos d’octubre i setembre; 100 metres cúbics per segon per als mesos de novembre, desembre, abril, maig, juny, juliol, i agost; 120 metres cúbics per segon per al gener; i 155 metres cúbics per segon per als mesos de febrer i març.

D’altra banda, la proposta de la CHE fixa els cabals del conjunt del Delta, és a dir, els cabals mínims per a l’estació de Tortosa, els cabals de crescuda per a la reducció d’algues, els cabals aportats pels canals de l’Esquerra i la Dreta amb caràcter ambiental, i la descàrrega natural d’aigua subterrània. Així, la proposta que situa una mitjana de 106,9 metres cúbics per segon de cabal mínim a la desembocadura és pràcticament la mateixa que el règim del pla hidrològic vigent, aprovat l’any 1998, i que era de 100 metres cúbics per segon -una xifra que l’anterior govern del PP també va establir en el seu Plan Hidrológico Nacional (PHN) de l’any 2000.

Amb tot, la CHE destaca que la seua proposta suposa un increment de 216 hectòmetres cúbics anuals, respecte el pla de conca vigent.

En qualsevol cas, la proposta de cabal ecològic que fa la CHE queda molt lluny del règim hídric que es va aprovar a la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l’Ebre, i que va ser assumit per la Generalitat i pel Parlament de Catalunya. Aquella proposta de règim hídric establia diferències per fixar el cabal ambiental en funció de si era un any, sec, mitjà o humit. L’aportació anual prevista era de 12.517 hectòmetres cúbics a l’any per als anys humits; de 9.482 hectòmetres cúbics a l’any en anys mitjans; i de 7.149 hectòmetres cúbics a l’any en anys secs. Per tant, la Comissió establia cabals mínims diferenciats en funció de la tipologia de l’any hidrològic i del mes de l’any. Així, es preveïa un cabal de fins a 207 metres cúbics per segon en un mes d’octubre humit, de 87 metres cúbics per segon en un mes d’octubre sec, de fins als 396 metres cúbics per segon en un mes de maig sec, o de fins 623 metres cúbics per segon per un mes de maig humit. Unes xifres que, a més, no tenien en compte les concessions dels dos canals de l’Ebre, com sí que fa ara la proposta de la CHE.