dimarts, 21 de desembre del 2010

Secrets sobre transgènics

Filtracions de Wikileaks:
>> Converses entre Monsanto, el Ministeri i la diplomàcia americana al 2009 mostren que la ILP de Som lo que Sembrem va ser un motiu de greu preocupació.
>> Tan Monsanto Espanya com el secretari d’estat Josep Puxeu van demanar ajuda als Estats Units perquè reforcés la pressió sobre la CE.
>> Un altre cable fa sospitar de la relació entre l’especulació amb els aliments bàsics que es va provocar al 2008 , i els interessos per estendre els transgènics.
L’onze de gener del 2008, els senadors Charles Grassley i John Thune juntament amb altres diplomàtics nordamericans es van trobar amb el Secretari espanyol de Comerç Internacional, Pedro Mejías i el secretari general Alfredo Bonet. El senador Thune va demanar per quins mitjans podia influir Espanya en l'acceptació de la biotecnologia agrícola a Europa. Els secretaris de comerç internacional espanyols van afirmar que un augment del preu dels productes bàsics alimentaris podria afavorir una major liberalització de les importacions dels transgènics a Europa.
Recordem que sis mesos després els preus dels aliments bàsics es van disparar, per l'especulació provocada a Wall Street, causant gana i protestes entre les comunitats més pobres al món
Aquesta informació ens fa pensar a Som lo que Sembrem que possiblement l’especulació ha estat una estratègia (criminal) utilitzada en part per procurar estendre els cultius transgènics a Europa i al món.
Recordem que ahir diumenge 19 de desembre es van fer públics altres cables que confirmen la continua i forta pressió d’Estats Units i Espanya per aconseguir la major liberalització dels transgènics agrícoles a Europa. Tot i la insistència dels Estats Units en aquests cables de què les decisions referents als ogm es basin en arguments científics, moltes són les proves que en aquell país la biotecnologia s’ha estès per raons d’interessos comercials de les grans empreses de llavors transgèniques, i de rendibilitat pels grans propietaris, i molt sovint a través de portes giratòries entre la indústria i l’administració, en particular la Food and Drug Administration.
En un altre cable del 2009 s’informa que el director comercial de Monsanto Espanya i també el secretari d’estat d’agricultura Josep Puxeu van mostrar la seva intensa preocupació a la diplomàcia americana pels últims esdeveniments referents als transgènics a Catalunya (ILP), Euzkadi (llei de coexistència) i a Europa (prohibicions a diferents països) i van demanar que Estats Units pressionés a Brusseles.
Les converses es van produir poc abans que el PSC, el PP i CiU presentessin la moció que evitava el debat sobre la ILP de Som lo que Sembrem a Catalunya (recordem que l’excusa pel veto de la ILP van ser uns pobres informes presentats al Parlament pel CAPCIT –Consell Assessor del Parlament en Ciència i Tecnologia-, i que Som lo que Sembrem vam denunciar )


Cable original (2008):
On January 11, Senators Charles Grassley and John
Thune, together with the Deputy Chief of Mission, AgCouns and
EconOff, met with the Ministry of Industry, Tourism and
Trade,s Secretary of State for International Trade, Pedro
Mejia, and Secretary General Alfredo Bonet. Senator Grassley
emphasized the importance of science-based decisions in the
agricultural BIOTECHnology context. Mejia said that SPAIN
had a relatively "liberal" view with respect to
BIOTECHnology. However, even in SPAIN the technology was
controversial and faced NGO opposition, albeit not as strong
as in some other EU member states. Senator Thune asked what
influence SPAIN could exercise in Brussels on this issue.
Bonet noted it was very difficult to get a qualified majority
for BIOTECH approvals in the EU Environment Council so in the
end the Commission was taking decisions in favor of
BIOTECHnology. Both Mejia and Bonet noted that commodity
price hikes might spur greater liberalization on BIOTECH
imports


http://www.foodpolitics.com/wp-content/uploads/The-Food-Bubble-pdf.pdf
(Frederick Kauman: La bombolla alimentària. Com Wall Street va voler matar de gana a milions y se’n va sortir)

Llibre Science for Sale: The Perils, Rewards, and Delusions of Campus Capitalism
http://www.somloquesembrem.org/index3.php?actual=7&actual2=109

El Món segons Monsanto http://www.youtube.com/watch?v=Ln4Okz7eb0Q.

Aquest cable del 2009 descriu conveses entre Monsanto Espanya, el Ministeri i la diplomàcia americana que mostren preocupació pel resultat de la ILP :http://www.elpais.com/articulo/espana/Cable/Ministerio/Medio/Ambiente/pide/EEUU/presione/Bruselas/favor/transgenicos/elpepuesp/20101218elpepunac_8/Tes
“....In March 2008, the Canary Islands were declared GM-free. Since fewer than 1,380 acres of corn are grown in the Canaries, this is considered mostly a symbolic gesture.
However, on February 5, 2009, an initiative was proposed in the Catalonian Regional Parliament to declare the region GM-free. The initiative has not yet come up for a vote, and its prospects are uncertain. Such an action would be cause for serious concern, since
Catalonia is a center of GMO corn cultivation...”

Denúncia de Som lo que Sembrem als informes del CAPCIT (octubre del 2009) http://www.somloquesembrem.org/index.php?id=36&hover=18

Més informació www.somloquesembrem.org